Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΝΕΟΤΕΡΙΚΟΣ ) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ

Με θέμα “ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΝΕΟΤΕΡΙΚΟΣ ) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ„ διοργανώθηκε απο την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ, εκδήλωση στο ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σε την κατάμεστη αίθουσα του νεοεγκαινιασθέντος Ενοριακού μας Πνευματικού Κέντρου, έγινε η πρώτη στην ιστορία του πνευματική συνάντηση με θέμα: “ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΝΕΟΤΕΡΙΚΟΣ ) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ„ την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ., που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη  Λεονταρίου. Εισηγητές ήταν :  Ο κ. Δημητρακόπουλος Φώτης καθηγητής φιλοσοφίας  στη Φιλοσοφική σχολή Αθηνών με θέμα “Νίτσε και θεός„.  Ο κ. Δεληκωνσταντής  Κώστας καθηγητής φιλοσοφίας στη Θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Νεοτερικός άνθρωπος και χριστιανισμός „. Και ο κ. Μάριος Μπέζγος  καθηγητής της φιλοσοφίας της θρησκείας στη Θεολογική σχολή πανεπιστημίου Αθηνών  με θέμα “Αθεϊσμός και φιλοσοφία της θρησκείας„. Την συζήτηση διεύθυνε ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης και πρόεδρος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Δρ. Νικόλαος Κόλλιας.
Τον Σεβασμιότατο εκπροσώπησε ο Αρχιμ. Δανιήλ Στέφας, το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Θεσπιέων κ. Χρίστος Πελώνης και βέβαια ο δικός μας ΠαπαΓιάννης. Παρόντες στην αίθουσα ήταν επίσης ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής κ. Νικόλαος Τζιράκης, ο  Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. κ. Μάρκος Γεωργιλάκης, ο γνωστός Ψυχίατρος από τις Θεσπιές κ. Βασίλειος Κάπρος, επίσης ο ποιητής από τις Θεσπιές κ. Αντώνιος Δημητρίου και πολλοί άλλοι.
Πρώτος μίλησε ο Καθηγητής κ. Δεληκωνσταντής, μας συστήθηκε ότι είναι Ίμβριος και Χαλκίτης ( φοίτησε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης). Ανέφερε ότι «Νεοτερικότητα είναι η αυτονομία.» Μίλησε για τον Διαφωτισμό, «ο άνθρωπος είναι ελευθερία», αναφέρθηκε στην Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου(10-12-1948), είπε ότι «ο χριστιανισμός δεν είναι αμέτοχος στην εξέλιξη, όχι αθώος» και κατέληξε εκφράζοντας την αγωνία του με το ερώτημα: Ποια μορφή της νεοτερικότητας θα αποδεχθούμε;
Ο Καθηγητής κ. Μπέζγος, ανέφερε τις τρεις μορφές αθεϊσμού, τον Επιστημολογικό( η επιστήμη αλλάζει τον κόσμο και τον οδηγεί στην ευημερία , άρα είναι περιττή η θρησκεία), τον Κοινωνιολογικό ( 17ο αι. γαλλική Επανάσταση-1789, φιλελευθερισμός και 19ο αι. με τον Μαρξ, η θρησκεία είναι το όπιο του λαού) και τον Ανθρωπολογικό ( η ύπαρξη του κακού δικαιολογεί το κακό, αφού θεριεύει το κακό δεν υπάρχει Θεός και όλα επιτρέπονται, ο πόνος είναι ο βράχος της αθεΐας). Τέλος μίλησε για την αρνητική αντιμετώπιση της αθεΐας, αλλά και για την θετική της αντιμετώπιση(διορθώνεται η θρησκεία).
Ο Καθηγητής κ. Δημητρακόπουλος, μίλησε για τον Θάνατο του Θεού, όπως τα λέει ο Νίτσε  στο βιβλίο του  "Χαρούμενη επιστήμη", όπου ο "τρελός" αναγγέλλει το θάνατο του θεού. Έτσι έβαλε πολλά ερωτήματα ή καλυτέρα προκάλεσε πολλά ερωτήματα που συζητήθηκαν στην συνέχεια.
Ο ιδρυτής της Βιβλιοθήκης μας υποσχέθηκε την έκδοση των ομιλιών την οποία με χαρά αναμένουμε.
                                                       
                                                       Αριστομένης Ματσάγγας
                                                             Ψυχίατρος
Από την τοπική εφημερίδα, ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, τ. 20
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου