Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΘΕΣΠΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6-12-2009

Μέσα σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια έγιναν τα εγκαίνια της ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ με ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ, στο χωριό μας Λεοντάρι Θηβών, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009. Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε από τον Δρ. της Ιστορίας κ. Νικόλαο Κόλλια -πρόεδρο της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ- και στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε από το γύρω χωριά αλλά και από την Αθήνα, φυσικά παρόντες ήταν και όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Από νωρίς το πρωί μουσική γέμισε την ατμόσφαιρα του χωριού μας δίνοντας τον τόνο αλλά και το μήνυμα της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ που θα ακολουθούσε. Η μουσική διακόπτονταν κατά διαστήματα και ακούγονταν συνθήματα για το ΒΙΒΛΙΟ, για την χαρά της ανάγνωσης, για την μαγεία της γνώσης και για το πόσο καλός φίλος είναι το βιβλίο. Μαγευτική ήταν και η φωνή, της γνωστής από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, εκφωνήτριας κ. Σμαραγδή Καράγιωργα που χάρισε την φωνή της στον συννεφιασμένο ουρανό του χωριού μας. Ίσως η μόνη παραφωνία στην ευφρόσυνη ατμόσφαιρα ήταν ο θυμωμένος ουρανός, που όμως δεν κατάφερε να μας εμποδίσει, να είμαστε όλοι εκεί, κάτω από την βροχή, χαρούμενοι και ακλόνητοι και ας έβγαλε τον θυμό –ο καιρός- κάποιες φορές με δυνατή βροχή.
Γύρω στις 11:30 π.μ. στην πλατεία του χωριού το χορευτικό της ΔΕΗ χόρεψε λεβέντικους ελληνικούς χορούς. Το ψιλοβρόχι που άλλοτε δυνάμωνε και άλλοτε κόπαζε είχε κάνει την εμφάνισή του για τα καλά. Αρκετός κόσμος εντωμεταξύ επισκεπτόταν την βιβλιοθήκη και έβλεπε από κοντά τα ράφια με τα βιβλία. Συλλογές με παιδικά βιβλία, σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, κλασσική λογοτεχνία, ιστορικά και βιβλία τέχνης, λευκώματα αλλά και η ΠΑΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ MIGNE. Η βιβλιοθήκη έχει αυτή την στιγμή γύρω στις 8000 τόμους βιβλία και διαρκώς εμπλουτίζεται. Επίσης την παρουσία τους έκαναν και τα τοπικά κανάλια. Στις 12:30 χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες που δήλωσαν την άφιξη του Μητροπολίτη μας κ.κ. Γεωργίου.
Στις 13:00 στην εξέδρα που είχε προς τούτο στηθεί πρόβαλλε η σεπτή μορφή του Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεωργίου μαζί με τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ.κ. Μεθόδιο, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από τον Παπαγιάννη μας, και τον Αρχιδιάκονο Δανιήλ, ξεκίνησαν την ακολουθία του αγιασμού. Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, αδελφικός φίλος του Ιδρυτή της βιβλιοθήκης κ. Κόλλια, ήρθε από την Αμερική ειδικά για να παραβρεθεί στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης. Μετά τον αγιασμό και ενώ η βροχή άρχισε να δυναμώνει, τον λόγο πήρε ο Βοστώνης κ. Μεθόδιος και είπε ότι «…ο σπόρος για να καρπίσει θέλει βροχή. Ο σπόρος στην περίπτωσή μας είναι τα βιβλία και η πολύ βροχή φαίνεται ότι θα φέρει πολλούς καρπούς…». Εντύπωση μας έκανε ότι ο κόσμος παρά την δυνατή βροχή έμενε ακλόνητος στην θέση του. Έτσι ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεώργιος μετά τα καλά λόγια για τον ιδρυτή, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου για την ευόδωση των στόχων της βιβλιοθήκης αλλά και την μεγάλη του λύπη που ενώ είχε από καιρό κανονίσει να είναι παρόν στα εγκαίνια ο θάνατος του Μητροπολίτη Λαγκαδά, δεν του επέτρεψε να είναι παρόν σήμερα στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης. Διάβασε και σχετικό μήνυμα του Μακαριωτάτου το οποίο για τον ιδρυτή ανέφερε χαρακτηριστικά « Εκείνο που σε διέκρινε ήταν η αγάπη σου για τη γενέτειρά σου… Καρπός αυτής της αγάπης είναι η σημερινή εκδήλωση».
Ο Δήμαρχος μας ( Θεσπιέων) κ. Χρίστος Πελώνης προκάλεσε μεγάλη εντύπωση με την δωρική αλλά μεστή ομιλία του. Αναφέρθηκε στον μεγάλο Ιταλό αριστερό φιλόσοφο Γκράμσι, λέγοντας: «..στην απαισιοδοξία που προκαλεί η γνώση πρέπει να αντιτάξουμε την αισιοδοξία της θέλησης κατά τον Γκράμσι, διότι υποχρέωση όσων γνωρίζουν είναι να σπέρνουν αμφιβολίες και όχι να θερίζουν βεβαιότητες.»
Ο προϊστάμενος της εφορίας κλασσικών αρχαιοτήτων και Δ/ντης του Μουσείου των Θηβών κ. Βασίλειος Αραβαντινός, αναφέρθηκε στην αξία των γραπτών μνημείων, διότι αποτελούν αδιάψευστα πειστήρια για να αναγνωρίζουμε αυτό που οι ανασκαφές μας αποκαλύπτουν. Οι βιβλιοθήκες παλαιότερα έγραφαν και απαγόρευαν να βγαίνει από μέσα του οτιδήποτε, αντίθετα εδώ ο στόχος είναι να βγουν προς τα έξω όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία με δανεισμό.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, του νομού μας κ. Βασιλική Τσόνογλου, μίλησε με θερμά λόγια για τον ιδρυτή κ. Κόλλια και αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκρισή του και στην βοήθεια που απλόχερα προσφέρει όπου του ζητηθεί. Η κ. Αγάτσα, επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας, υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει την βιβλιοθήκη με βιβλία, μάλιστα θα δώσει στην βιβλιοθήκη βιβλία από την βιβλιοθήκη του πατέρα της. Ο κ. Τόγιας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, του νομού μας, τόνισε την αξία της ενέργειας του ιδρυτή αλλά και την προσφορά του στην Βοιωτία. Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Μπασιάκος, αναφέρθηκε στην αξία μιας βιβλιοθήκης αλλά μοιράστηκε μαζί μας και την γνωριμία του και την φιλοξενία που έτυχε στην Βοστώνη από τον Άγιο Βοστώνης Μεθόδιο. Επίσης ο πρώην βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Κουτσούμπας, θυμήθηκε ότι είχε δάσκαλο τον κ. Κόλλια και χαίρεται πολύ γιαυτό σήμερα. Ο δήμαρχος Θίσβης κ. Κοβάνης είπε ότι η περιοχή ευρύτερα έχει να κερδίσει από μια νέα βιβλιοθήκη.
Τέλος ο Ιδρυτής της ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ με ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ κ. Νικόλαος Κόλλιας ευχαρίστησε όσους. «..είναι εδώ σήμερα, παρά τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κανείς σας παρά την δυνατή βροχή δεν έφυγε. Θερμά σας ευχαριστώ!!!». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πολλές προσφορές σε βιβλία, από τους Ψυχογιό(εκδότη), Μαναφη(πανεπιστημιακό), Πετρούλια(γιατρό) προς την βιβλιοθήκη, και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και δούλεψαν να στηθεί η βιβλιοθήκη, κυρίως την Κούλα Κόλλια και τον Κων/στο Χαροκόπο.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν: οι Δικαστικοί, κ. Γεώργιος Σανιδάς, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και κ. Αθανάσιος Κονταξής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ του Νομού μας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, οι Πανεπιστημιακοί, κ. Βασίλειος Γολεμάτης, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παύλος Τούτουζας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, κ. Κοντογιώργης Γεώργιος, πρώην αντιπρύτανης της ΠΑΝΤΕΙΟΥ, ο κ. Κωνσταντίνος Μαναφης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του «Συλλόγου προς διάδωσιν ωφελίμων βιβλίων», ο οποίος πρόσφερε αρκετά βιβλία στην βιβλιοθήκη, ο κ. Αθανάσιος Καμούτσης, καθηγητής στην Γεωπονική Σχολή, ο κ. Νικόλαος Τζιράκης, καθηγητής στην Θεολογική Σχολή, η Επίκουρος καθηγήτρια κ. Νίκη Γολεμάτη - Μικροβιολογικό του Αγίου Σάββα-, ο κ. Ρόκας Στέλιος, καρδιόλογος, Αναπληρωτής καθηγητής, Δ/ντης του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα και η σύζυγός του Σοφία επίσης καρδιολόγος Επιμελήτρια, η κ. Ελένη Πετρίδου, καθηγήτρια Νοσολογίας, ο κ. Εμμανουήλ Παρασκευάς, Επίκουρος καθηγητής, Δ/ντης του Γαστρεντερολογικού του Αγίου Σάββα, ο κ. Κωνσταντίνος Τυμπανίδης, Επίκουρος καθηγητής -Μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ-, η κ. Αγλαΐα Ρομπόκου-Καραγιάννη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΠΑΝΤΕΙΟ , ο κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου, πρώην πρόεδρος της Φαρμακευτικής Σχολής και μέλος πολλών Διεθνών Φαρμακευτικών Συμβουλίων και η σύζυγός του κ. Κική Παπαϊωάννου , πρώην γραμματέας της Ιατρικής Σχολής, η κ. Ελένη Κοβάνη, Δ/ντρια Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, εκδότρια και Δ/ντρια της τοπικής εφημερίδας «Θισβιακή Ηχώ».
Επίσης παρέστησαν οι: ο κ. Πλούταρχος Σιακαντάρης, Ορθοπεδικός, Δ/ντης στον Ερυθρό Σταυρό, ο κ. Σταύρος Γεωργακόπουλος, Δ/ντης Ω.Ρ.Λ. στον Άγιο Σάββα, ο κ. Αριστομένης Ματσάγκας, Θεολόγος, Δρ. Ιατρικής, Ψυχαναλυτής.
Επίσης παρέστησαν οι: ο Δ/ντης Π.Ε. κ. Γεώργιος Μεγάλος και πρώην δήμαρχος Θεσπιέων, ο κ. Γρηγόριος Δούσης, πρώην δήμαρχος Βαγίων, ο κ. Μίμης Αγγέλου, πρώην δήμαρχος Βαγίων, ο κ. Γρηγόριος Παπαβασιλείου, πρώην αντιδήμαρχος Βαγίων, ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσπιέων κ. Σωτήριος Δρίτσας, οι τοπικοί μας δημοτικοί σύμβουλοι και πρώην αντιδήμαρχοι Θεσπιέων κ. Χαρίτος Πετρούλιας και κ. Ιωάννης Κόλλιας, ο κ. Ιωάννης Καράμπελας, πολιτευτής της Ν.Δ. και Νομαρχιακός Σύμβουλος, ο εκδότης κ. Αθανάσιος Ψυχογιός, ο οποίος πρόσφερε πολλά βιβλία στην βιβλιοθήκη, ο κ. Λαοκράτης Βάσσης, εκπαιδευτικός, πολιτικός αναλυτής, ο Λεωνίδας Διαμαντής, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας, ο κ. Στέλιος Καμούτσης, δάσκαλος, πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου Θηβών, η προϊσταμένη Δ.Ε. κ. Σκρέτα, ο Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, Εργολάβος Δ.Ε., ο κ. Παύλος Δελατόλας, επιχειρηματίας, ο γιατρός μας κ. Χαράλαμπος Πετρούλιας, οι δικηγόροι μας κ. Χαράλαμπος Δημητρίου, κ. Παναγιώτης Γεωργίου και κ. Αθανάσιος Φροσυνός, ο κ. Χαράλαμπος Βρακάς, Δ/ντης του Λυκείου Θεσπιών, η Δ/ντρια του Δημοτικού μας σχολείου κ. Αικατερίνη Σολωμού με την δασκάλα κ. Σταυρούλα Βέργου και την νηπιαγωγό μας κ. Αλέκα Κολιού, η κ. Γιώτα Μακρή, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Λεονταριτών, ο κ. Σπύρος Μάγγας, πρόεδρος του Α.Σ.Λ., και πολλοί άλλοι που τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Μετά το πέρας των εγκαινίων στο διπλανό μαγαζί του Ιωάννη Ε. Κόλλια προσφέρθηκαν σε μπουφέ, γλυκά και εδέσματα προς όλους του κατοίκους του χωριού. Επίσης δόθηκε δεξίωση σε όλους του καλεσμένους που ήρθαν από την γύρω περιοχή, από την Αθήνα και από άλλα μέρη, στην ταβέρνα ΓΕΦΥΡΑ.

Νικόλαος Ι. Δημητρίου
6-12-2009
Από την τοπική εφημερίδα ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, τ. 16
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου